انواع دکمه – بررسی 7 دکمه پرکاربرد از لحاظ جنس آن‌ها

انواع دکمه – بررسی 7 دکمه پرکاربرد از لحاظ جنس آن‌ها

انواع دکمه به شما این قابلیت را می‌دهد که بر اساس جنس و مدل لباس انتخاب‌های متعددی را در نظر داشته باشید. در این مقاله شما را با انواع دکمه آشنا می‌کنیم. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع جا دکمه مقاله مربوطه با نام ” انواع جا دکمه – بررسی 18 نکته مهم توسط خاله یاردا ” را مطالعه نمایید.

دکمه چیست؟

قبل از اینکه در خصوص انواع دکمه با شما صحبت کنیم بهتر است که کمی با تعریف دکمه آشنا شویم. دُکمه یا تُکمه یا دُگمه از اجزای پوشاک و سایر ملزومات دوختنی و بافتنی‌ست که برای بستنِ بخشِ بازِ پوشاک و مانند آن به کار می‌رود. دکمه واژه‌ای ترکی است. دکمه گویچهٔ کلاه و گریبان و پیراهن و امثال آن است که در مادگی داخل می‌شود و قطعه‌ای از پوشاک را به قطعهٔ دیگر می‌پیوندد. در قدیم تکمه‌هایی از طلا یا برنج برای پیوند پرده‌های خیمهٔ جماعت به کار می‌رفت.

بررسی انواع دکمه

در حالت کلی دکمه‌ها به دو صورت دسته‌بندی می‌شود. البته هرکدام از این موارد داری زیر دسته‌های متنوعی هستند. در حالت کلی انواع دکمه بر اساس جنس و شکل دسته‌بندی می‌شود. در اینجا ما هر دوی این موارد و زیر دسته‌های آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم. با دانستن این موارد می‌توانید در انتخاب دکمه برای لباس خود بهتر عمل کرده و لباس زیباتری را ارائه دهید.

انواع دکمه بر اساس جنس

دکمه صدفی

هم اکنون در بازار ایران ۹۹ درصد دکمه‌ها از مواد نفتی تولید می‌شود. دکمه صدفی در قدیم از جنس صدف تولید می‌شده و زیبایی و برق خاصی داشته ولی امروزه با مواد مصنوعی نفتی تولید می‌شود. برای اینکه متوجه شویم کیفیت این دکمه‌ها خوب است یا بد، از روی صدای افتادن دکمه می‌توانیم آن را تست کنیم.

انواع دکمه - دکمه صدفی

انواع دکمه – دکمه صدفی

درواقع یک دکمه فروش ماهر از روی صدا می‌تواند از کیفیت دکمه باخبر شود. نکته قابل‌توجه این است که این دکمه‌ها در برابر آتش هیچ‌گونه مقاومتی ندارند و مانند بنزین عمل می‌کنند پس باید درباره کاربرد این دکمه‌ها در مدل‌های مختلف لباس دقت کرد.

دکمه چوبی

امروزه تمامی دکمه‌ها را با مواد نفتی تولید می‌کنند. به همین دلیل رنگ‌آمیزی روی دکمه را بر اساس سلیقه مشتری انجام می‌دهند. این موضوع در خصوص دکمه‌های چوبی هم صدق می‌کند. درواقع دکمه‌ای که کاملاً با چوب درست شده باشد قیمت بالایی دارد و معمولاً دکمه فروشان از کشور چین دکمه طرح چوب را وارد می‌کنند. این دکمه‌ها طراحی‌های زیبایی داشته و هم اینکه قیمت مناسبی دارد. البته دراین‌بین دکمه‌هایی هم هستند که از چوب مخصوص نارگیل درست شده‌اند. این نوع دکمه‌ها قیمت و کیفیت بالایی دارند.

دکمه زرد قلم یا مسی

این مدل جنس دکمه رنگ مسی داشته و در تمامی طرح‌ها و سایزها، در بازار موجود است. از این نوع دکمه‌ها بیشتر در لباس‌های جین استفاده می‌شود. جنس داخل دکمه همان مواد نفتی یا پلاستیک سفت است. به دلیل طرح و رنگ مس ف به این نوع دکمه‌ها زرد قلم یا مسی گفته می‌شود.

سیاه قلم یا دودی

این مدل دکمه دقیقاً همان دکمه مسی است که روی آتش بوده و بعد از مدتی سیاه شده است. (درواقع به خود دوده گرفته است.) دکمه سیاه قلم در بازار در طرح‌ها و سایزهای متنوع موجود است. از این دکمه بیشتر در پارچه جین استفاده می‌شود.

دکمه یووی

دکمه یووی

دکمه یووی

به دکمه‌هایی که رنگ طلایی و یا نقره‌ای دارند و قابلیت رنگ شدن هم دارند دکمه‌های یووی گفته می‌شود. نکته قابل‌توجه در خصوص انتخاب دکمه یوی این است که دکمه یووی جنس خوب، یووی است که بعد از رنگ شدن آسیبی به بدنه دکمه نرسد؛ یعنی دکمه یکدست رنگ شود و از قسمت طلایی و یا نقره‌ای دکمه کنده نشود. از این مدل دکمه در طرح‌ها و سایزهای مختلف در بازار موجود است.

دکمه پلی‌استر

دکمه پلی‌استر درواقع همان دکمه صدفی است که یک ‌لایه ‌نازک براق روی دکمه سوار شده است. به این لایه‌نازک و براق پلی‌استر گفته می‌شود. این نوع دکمه‌ها دارای سایزبندی و رنگ‌بندی بوده و همچنین براقی خاصی نیز دارند که باعث می‌شود جلوه کار بیشتر شود.

جنس دکمه موادی

دکمه‌هایی که با مواد نفتی بسیار ضعیف با کیفیت پایین تولید می‌شوند را دکمه‌های موادی می‌نامند. این مدل دکمه بسیار شکننده بوده و در کارهای ارزان‌قیمت استفاده می‌شوند. در این نوع دکمه‌ها کیفیت مطرح نیست و فقط ارزانی ملاک است. نکته قابل‌توجه این است که برخی از این دکمه‌ها را طلایی کرده و به‌عنوان دکمه یووی به فروش می‌رسانند. این نوع دکمه‌ها نیز کیفیت بالایی ندارند.

دکمه نقره‌ای، طلایی، دودی و فلزی

این دکمه‌ها با توجه به رنگی که دارند نام‌گذاری شده‌اند. از این نوع دکمه‌ها در سایزهای مختلف موجود است. این چهار مدل دکمه از جنس فلز بوده و از کیفیت و رنگ‌بندی خوبی نیز برخوردار هستند. نکته قابل‌توجه این هست که این دکمه‌ها غیرقابل رنگ بوده و شما باید دکمه رنگی مدنظر خود را از طریق بازار پیدا کنید.

انواع دکمه بر اساس شکل

حال که به خوبی با انواع دکمه‌ها از نظر جنس آشنا شدید بهتر است با انواع دکمه‌ها از نظر شکل نیز آشنا شوید. دکمه‌ها با توجه به شکل ظاهری به دسته‌های مختلف طبقه‌بندی می‌شوند. در اینجا پرکاربردترین مدل‌های دکمه را به شما نشان می‌دهیم.

دکمه لباس پایه تونلی یا بوردا

دکمه‌ای که سوراخ آن‌ها از عرض بوده و حفره‌ای شبیه تونل در دکمه ایجاد می‌کند. این نوع دکمه هیچ‌گونه برآمدگی یا برجستگی ندارد. این دکمه‌ها را معمولاً با دست روی کار می‌دوزند و اکثراً جنس این نوع دکمه‌ها صدفی بوده و قابلیت رنگ شدن هم دارند.

دکمه پایه دار

دکمه‌هایی هستند که از زیر دارای برجستگی هستند (ممکن است این برجستگی‌ها دستی به این نوع دکمه‌ها متصل شود). این نوع دکمه‌ها با دست دوخته می‌شوند. از این مدل دکمه به دلیل تنوع بالای جنس و رنگ و سایز در کارهای زنانه، مردانه و بچه‌گانه استفاده می‌شود.

دکمه دو سوراخ

دکمه دو سوراخ

دکمه دو سوراخ

دارای دو سوراخ است و به دلیل تنوع بالا در طرح رنگ، سایز و همین‌طور جنس آن در تمام کارهای زنانه مردانه و بچگانه حتی عروسک سازی یا کاردستی استفاده می‌شود.

دکمه چهار سوراخ

دارای چهار سوراخ بوده و به دلیل تنوع بالا در طرح، رنگ سایز و همین‌طور جنس، در تمام کارهای زنانه مردانه و بچگانه حتى عروسک سازی یا کاردستی استفاده می‌شود.

دکمه عاج فیلی

این نوع دکمه شبیه به عاج فیل بوده و از پایین یا انتها که ضخیم هستند سوراخ شده‌اند. از این نوع دکمه‌ها بیشتر در کارهای زمستانی مثل پلیور مردانه پالتو زنانه یا کاپشن استفاده می‌شوند. نکته قابل‌توجه در خصوص این دکمه‌ها تنوع بالا و سایزبندی مناسب آن‌ها در بازار است.

دکمه استوانه ای

این نوع دکمه‌ها از جنس چوب هستند. در این نوع دکمه‌ها، یک طرف آن (یک سر دکمه) برای دوخته شدن به لباس سوراخ شده است. به دلیل طراحی‌های بسیار زیبا و تنوع بالا، از این نوع دکمه‌ها روی تمامی کارهای زنانه مردانه و بچگانه استفاده می‌شود.

دکمه شکری

دکمه شکری

دکمه شکری

دکمه شکری جزء دکمه‌های گران‌قیمت است. این نوع دکمه‌ها از جنس صدف بوده و ظاهری مانند مروارید دارند. به دلیل تزئین این مرواریدها با دانه‌هایی مثل شکر، به این دکمه‌ها شکری گفته می‌شود. این نوع دکمه‌ها معمولاً دو تکه بوده و تکه دوم از جنس یووی است. از این نوع دکمه‌ها بیشتر برای مانتوها و لباس‌های مجلسی مردانه استفاده می‌شود.

دکمه‌های دو یا چند لایه

این نوع دکمه‌ها از چند لایه رنگی مثل سبز سفید و قرمز تشکیل شده و اگر از دور به این نوع دکمه‌ها نگاه کنید مثل این است که چند دکمه روی هم قرار گرفته و پرس شده‌اند. این نوع دکمه‌ها در سایزهای مختلف بوده و به‌عنوان دکمه‌های سوراخ‌دار به فروش می‌رسند.

دکمه مجلسی

دکمه مجلسی نوعی دکمه است که روی آن گل‌های برجسته یا فلزهای طلایی استفاده شده است. این نوع دکمه‌ها در سایزهای مختلف بوده و بیشتر در فیلم‌های تاریخی، لباس شاه یا شاهزاده‌ها از آن استفاده می‌شود. امروز از این نوع دکمه‌ها در لباس‌های مجلسی زنانه استفاده می‌شود.

دکمه سردست

دکمه سردست بیشتر روی سرآستین پیراهن مردانه نصب می‌شود. این نوع دکمه دارای پایه‌ای مانند شکل T است که برای بستن آستین به کار می‌رود. برای طراحی این مدل از نگین، پلی‌استر و فلز استفاده می‌شود. کاربرد اصلی این دکمه‌ها در لباس آقایان مخصوصاً پیراهن‌های رسمی و کت‌شلوارهای رسمی است.

دکمه دو تکه یا سه تکه

به دکمه‌هایی که پایه یا نگین آن‌ها جدا شده و دوباره سوار می‌شوند دکمه‌های دو تکه یا سه تکه گفته می‌شود. دلیل جدا شدن‌ها این است که قسمت‌های مختلف دکمه را جداگانه رنگ کرده و روی لباس قرار داد. این نوع دکمه‌ها تنوع بالایی داشته و در همه نوع پوشاک از آن‌ها استفاده می‌شود.

دکمه لق

دکمه لق دارای پایه ثابت بوده و قسمتی که از داخل مادگی یا سوراخ شلوار رد می‌شود امکان چرخش 360 درجه را دارا است. به همین دلیل به این دکمه‌ها لق گفته می‌شود. از این نوع دکمه روی شلوار جین استفاده می‌شود. جنس این دکمه‌ها معمولاً فلزی بوده و برای نصب باید از دستگاه دکمه زنی استفاده شود.

دکمه قابلمه‌ای

این نوع دکمه درواقع دو تکه است. از نکات مثبت این مدل می‌توان به این گزینه اشاره کرد که شما می‌توانید تکه‌ای از پارچه را روی دکمه سوار کرده و دکمه را هم جنس با لباس خود کنید. جنس دکمه قابلمه‌ای از ورق فلزی بسیار نازک است. در برخی از مدل‌های این دکمه از پایه‌های پلاستیکی استفاده شده است.

دکمه چهار پایه

در دکمه چهارپایه نیازی به سوراخ کردن یا همان ایجاد مادگی برای دکمه نیست. این نوع دکمه به دو طرف لباس مدنظر نصب شده و بدون نیاز به مادگی می‌توانید از آن استفاده کنید. در این مدل دکمه با فشار دست روی پایه مدنظر قرار می‌گیرد و بسته می‌شود. برای باز کردن هم با کمی فشار روی دکمه از پایه جدا شده و دکمه باز می‌شود. این مدل دکمه بیشتر در لباس‌های زمستانه مانند کاپشن‌ها استفاده می‌شود. این دکمه‌ها از جنس فلز بوده و در رنگ‌ها و سایزهای مختلف در بازار یافت می‌شوند.

نتیجه‌گیری نهایی

حال که به خوبی با انواع دکمه آشنا شدید می‌توانید برای لباس خود یکی از مدل‌های مناسب را انتخاب کرده و از آن‌ها استفاده کنید. به این نکته باید توجه داشته باشید که در کنار دوخت خوب و جنس خوب لباس، دکمه‌ها به دلیل اینکه در دید هستند از اهمیت بالایی برخوردار هستند. پس بهتر است که در انتخاب دکمه‌ها دقت بالایی داشته باشید تا یک لباس زیبا و با کیفیت را طراحی کنید. شما می‌توانید برای آموزش خیاطی بدون الگو از آموزش‌های ارائه‌شده در سایت خاله یاردا استفاده کنید. به این نکته توجه داشته باشید که مقالات آموزشی ارائه‌شده در این سایت کاملاً رایگان هستند.

نتیجه‌گیری نهایی - انواع دکمه

معرفی سایت خاله یاردا

هدف از ایجاد سایت خاله یاردا، به عنوان مرجع یادگیری خیاطی بدون الگو، ارائه آموزش‌های لازم به صورت آنلاین به کاربران است. شما می‌توانید به راحتی آموزش‌های مورد نیاز خود را به صورت جداگانه و بر اساس نیاز خود تهیه کرده و از خیاطی خود لذت ببرید. همچنین این آموزش‌ها به خیاطان و افراد علاقه‌مند به خیاطی کمک می‌کند که سریع‌تر و بهتر لباس‌های مدنظر خود را آماده کنند.

معرفی سایت خاله یاردا

هدف از آموزش خیاطی بدون الگو چیست؟

با آموزش خیاطی بدون الگو می‌توانید هر آنچه دوست دارید بدوزید، از دامن گرفته تا انواع پیراهن و شلوار! همیشه یادتان باشد که برای دوختنِ آموزش دوخت لباس مجلسی بدون الگو و چه با الگو، هر چه اندازه‌گیری را دقیق‌تر انجام دهید و هر چه بیشتر به آن توجه کنید، نتیجۀ کارتان به مراتب بهتر خواهد بود. اگر قبلاً اندازه‌ها را تخمینی حساب می‌کردید، بهتر است از حالا به بعد، دقت کارتان را بیشتر کنید و به سراغ اندازه‌گیری دقیق بروید. قسمت‌های لازم را به طور دقیق انجام دهید و لباس را بر اساس آن اندازه‌ها بدوزید. یادتان باشد که اندازه‌هایی که می‌گیرید، درواقع نقشۀ راهتان هستند و باید بسیار دقیق باشند.

Hossein_Barati وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *